Csiszolás-polírozás - Fémfelületek kialakítása

Fémcsiszolás-PolírozásHomok és üveggyöngyszórás

Tartalomhoz ugrás
Polírozni gyakorlatilag minden anyagot lehet, ahol cél a tökéletes  felületi simaság elérése. Manapság leginkább a gépjárművekkel  kapcsolatban merül fel a fogalom, de az autók fényezésén, vagy épp  mondjuk egy motorkerékpár alumínium motorblokkján kívül is sok mindent  lehet polírozni, egy régi réz kilincstől vagy gyertyatartótól kezdve  akár a hétvégéken használt középkori lovagi páncélunkig.
A munkához tehát szükségünk van egy segédeszközre, ezt hívjuk  polírkorongnak. Hagyományosan ez egy textilrétegekből (szövet vagy filc)  felépített korong, amely egy megfelelő, forgó mozgást végző gépre kerül  felszerelésre. Ilyen lehet például egy fúrógép,  fordulatszám-szabályozós sarokcsiszoló, vagy egy egyenescsiszoló, de  persze számtalan, direkt polírozásra szolgáló célszerszám is létezik.  

A hagyományos rongykorong esetében a korong élével végezzük a munkát. Az  ehhez használt korongok általában egy középső összefogó/rögzítő  csavarral rendelkeznek, ezzel csatlakoznak a szerszámhoz. A korongot  alkotó textil (pamut, flanel, szizál) fajtája, a szálak mérete és  szövése, illetve a korong rétegeinek egymáshoz rögzítése, vagyis a  varrás sűrűsége határozza meg, hogy milyen munkafolyamathoz ajánlott a  használatuk.
A polírozás folyamata tulajdonképpen nem más, mint a fényesítendő felület fokozatosan egyre finomabb csiszolóanyagokkal való simítása. A különböző alapanyagok esetében persze eltérőek a használt csiszoló- és polírozó szerszámok, de a munka fázisai hasonlóak.
Az első munkafolyamat általában - a tisztítás után - a csiszolás. Ez történhet fíbertárcsával, tépőzáras tárcsával, lamellás koronggal, kombinált- vagy vlieskoronggal. Durvább fém alkatrészek esetén akár a 100-as finomságú csiszolóanyagoktól haladhatunk a 300-400 finomságúak felé, simább felületek és anyagok esetén ez a lépcső kimaradhat, ezeknél sokszor rögtön 500-800-as finomságú csiszolással kezdünk. (Persze sok eset van, amikor külön csiszolásra nincs szükség, mert a felület eleve megfelelő minőségű a polírozáshoz.)
Ezután következik a tulajdonképpeni polírozás. Itt is eltérőek lehetnek a különböző anyagok esetében használt polírozó szerszámok:


Igazán igényes munkához fontos, hogy maga a polírozás is több lépcsőben, eltérő finomságú pasztákkal, és a hozzájuk való korongokkal történik.
- Nemvas fémeknél sűrűn varrott rongykorong és paszta, vasfémeknél szizálkorong és paszta használandó.
- Festett/fényezett felületeknél a gyapjú- és szivacskorongok, és persze direkt erre fejlesztett polírpaszták és polírfolyadékok használatosak.
- Szintén a szivacskorongokat használhatjuk a viszonylag puhább anyagok fényesítéséhez, ilyenek például a műanyagból készült fényszóróburák, vagy épp a búkósisakok plexijei.
A polírozás közben mindenképp fontos odafigyelni, hogy soha ne fogyjon ki a polírpaszta a szerszám és a felület között, ugyanis a száraz polírkorong hamar túlmelegítheti a polírozott anyagot, és ez akár annak sérüléséhez is vezethet. (Különösen műanyag vagy lakkozott felületek esetében, amelyek érzékenyek a hőmérsékletre.) A kívánt felületi simaság és fény elérése után letisztítjuk az esetleges polírpaszta maradványokat, majd a legtöbb esetben valamilyen védőbevonatot viszünk fel a felületre, ez a legtöbb esetben valamilyen wax-bevonat lesz. Fémfelületeknél az oxidáció késleltetése miatt fontos ez, de minden más felület esetén is hasznos, ha a friss fényes felületen van egy vékony védőréteg a levegő, az eső, vagy épp a napfény károsító hatásának késleltetése miatt.
Gógány utca 1/a.
6600 Szentes (HU)
femfeluletek@gmail.com
Created with Pribelszki Fémfelületek.
Vissza a tartalomhoz