Szemcseszórás - Fémfelületek kialakítása

Fémcsiszolás-PolírozásHomok és üveggyöngyszórás

Tartalomhoz ugrás
Homok illetve szemcseszórásos technológiával bármely vas. ill. fémfelületről eltávolítjuk a régi festéket, rozsdát, bevonatokat.
Autóalkatrészek, motorkerékpár alkatrészek, motorvázak, kerékpár alkatrészek, kerékpár vázak, felnik, felületét homokszórással vagy egyéb(üveggyöngy) szemcseszórással az eredeti fémtiszta felületet állítjuk vissza a felületek roncsolása nélkül.
A homokszórás, vagy homokfúvás a szemcseszórásos eljárások közé tartozik. A technológia célja, hogy különböző finomságú, szórható,   csiszoló anyagokkal bombázunk egy adott felületet. A homokszórás segítségével a finom felületek durvábbá, durva felületek finommá tehetőek, valamint a csiszoló (jelen esetben homok) anyagok koptató hatása miatt a kezelt felületen megtapadt idegen anyagok, szennyeződések eltávolíthatóak legyenek.

A szemcseszórás technológiájának első hivatalos leírása Benjamin Chew Tilghman-től származik, aki 1870 október 18-án jegyeztette be a technológiát szabadalomként. A technológia során különböző, közel azonos szemcseméretű, szórható anyagokkal bombázzuk a kezelendő felületet. A szemcséket általában magas nyomású vízzel, levegővel, vagy centrifugával gyorsítjuk fel nagy sebességre. A szemcsék, tömegüknek és a kezdősebességüknek megfelelően kisebb-nagyobb mikroszkopikus darabokat "szakítanak" le abból az anyagból amelynek nekicsapódnak.
Manapság a legelterjedtebb homokszórásos technológia a sűrített levegős homokszórás. Ebben az esetben, egy magas nyomású kompresszor segítségével juttatjuk a szemcséket a tisztítandó felületre. A homok, egy hermetikusan lezárt tartályban van tárolva, ahonnan a kompresszor által keltett vákuumhatás kiszívja, majd egy szórópisztoly segítségével kijuttatja a kezelt felületre. A szórópisztoly szórófeje egy speciális, rendkívül kemény kerámia vagy tungszten-karbid anyagaból készül, hogy ellenálljon a szóróanyag koptató hatásának.
Kisebb tárgyak esetében a homokszórás egy szórószekrényben vagy szórókamrában történik. Ez azért fontos, hogy a szórási folyamat során a levegőbe kerülő szóróanyag és a kezelt felületről levált anyagi részecskék ne kerülhessenek a levegőbe. Ebből következik, hogy a homokfúvás korántsem veszélytelen eljárás hiszen a részecskék belélegzése súlyos betegségekhez, például szilikózishoz vezethet. Amennyiben a kezelendő tárgy mérete nem teszi lehetővé a kamrában vagy szekrényben történő munkát, úgy speciális védőfelszerelés viselése szükséges a munkálat során.

Alkalmazási területek:

A homokszórás vagy homokfúvás első és legfontosabb előnye, hogy a segítségével oly módon munkáljuk meg a felületet, hogy nem használunk vegyi anyagokat, amelyek esetlegesen kémiai reakcióba lépnek a kezelt felület anyagával, megváltoztatva ezzel a kémiai és a fizikai jellemzőit. A homokszórást követően a felület teljesen "fémtiszta" lesz, bármiféle idegen anyag visszamaradása nélkül. Ezen felül, a homokszórózott felület tapadása jelentősen megnő és homogén lesz, így porfestés, flokkolás, galvanizálás és más felület kezelési technológia alkalmazása előtt, érdemes a felületet szemcseszórással megtisztítani.
A homokfúvás további előnyei közé tartozik, hogy nincs szükség olyan anyagok alkalmazására, amelyeknek környezet- és egészségkárosító hatása van, hiszen a maga a homok (a szilícium-dioxid kvarc állapota) a természetben is nagy mennyiségben előfordul.
Bár a homokszórás nem tartozik a legolcsóbb technológiák közzé, mégis számos területen elengedhetetlen a használta, mivel a technika jelenlegi állása szerint még nincs versenyképes alternatívája.
A homokszórást vagy homokfúvást az esetek túlnyomó többségében fémtárgyak esetében alkalmazzuk. Természetesen, lehetséges más anyagok homokszórózása is, mint például a fa, a műanyag és az üveg felületek (mattítás) is.
A szemcseszórás tökéletes megoldás a fémfelületek felületvédelmének létrehozásához. A felületvédő anyagok időtállóbak lesznek a tisztított felületen, mint a kezeletlen felületeken.
Tisztelt Veterán Autó és Motor Gyűjtők, restaurálók!

Ezúton ajánljuk figyelmébe szolgáltatásainkat. Finom homokszórással tisztítunk minden autó és motor alkatrészt, kíméletesen, kis nyomással. Ezáltal a legvékonyabb alkatrészeket, lemezeket is garantáltan alakváltozás nélkül tisztítjuk meg.
Gógány utca 1/a.
6600 Szentes (HU)
femfeluletek@gmail.com
Created with Pribelszki Fémfelületek.
Vissza a tartalomhoz